skip to Main Content

We support deaf entrepreneurs in developing countries in setting up their own business. We are currently active in Ethiopia and Kenya where we guide various entrepreneurs. This includes:

Kwale Deaf Centre ondernemersfonds

Het Kwale Deaf Centre in Kenia is een ontmoetingsplaats voor doven. Het is een ruim complex met onder meer slaapkamers, klaslokalen, een recreatiezaal, en sportfaciliteiten. Nadat dove jongeren hun school hebben afgemaakt mogen ze twee jaar bij het Deaf Centre verblijven en krijgen ze begeleiding bij het vinden van werk. Sommigen beginnen een eigen bedrijf.

Het is ons plan om een in samenwerking met het Deaf Center een fonds op te richten voor dove ondernemers. Wij willen talentvolle doven helpen bij het opzetten en ontwikkelen van een eigen bedrijf. Wij bieden startkapitaal en professionele begeleiding van lokale en internationale coaches.

Op dit moment begeleiden wij de volgende ondernemers vanuit het Deaf Centre:

Khadija Hair Saloon

Khadija is een dove vrouw en zij woont permanent op het Deaf Centre. Zij helpt actief mee bij het begeleiden van de activiteiten daar. Ze runt ook een ‘hair salon’; het is een soort schoonheidssalon waar ze onder meer haarverzorging aanbiedt. Veel Keniaanse vrouwen laten wekelijks hun haar verzorgen waaronder vlechten, stijlen, extensions, etc. Khadija is hierin gespecialiseerd en heeft enige tijd geleden met hulp van het Deaf Centre een eigen zaak geopend. De zaak loopt redelijk goed.

Het bijzondere van haar is dat zij ook andere dove meiden de kans geeft om in haar salon te werken. Dit had ze niet hoeven te doen, ze had zelf ook fulltime kunnen werken en een volledig salaris kunnen opstrijken. Maar ze kiest ervoor om ook andere vrouwen de kans te geven werkervaring op te doen. Onlangs hebben een aantal meiden op basis van hun ervaring in Khadija’s salon een eigen zaak geopend in Kinango, een plaats 40 km verder op.

Om haar zaak verder te ontwikkelen heeft Khadija een eenmalige investering nodig van ongeveer €5000. Hiermee kan ze onder meer:

  • Haar zaak uitbreiden, ze kan nu maar één klant tegelijk ontvangen. Met aanschaf van nieuwe stoelen en materialen zou ze meer klanten kunnen ontvangen.
  • Een grote hoeveelheid spullen importeren uit het buitenland waar momenteel veel vraag naar is. Het gaat om bijvoorbeeld mensenhaar en bepaalde verzorgingsproducten. Hiermee kan ze haar omzet vergroten en een business cyclus op gang brengen waarbij ze regelmatig producten kan importeren en met winst kan verkopen.

Het is de bedoeling dat Khadija het geld als een sociale lening krijgt uit het ondernemersfonds en dat dit weer terugvloeit naar het fonds.

Deaf Centre Shop

Onlangs is er een winkeltje geopend gekoppeld aan het Deaf Centre. Het is een soort mini supermarkt en het heeft een functie voor de hele buurt. Mensen uit de directe omgeving komen dagelijks de meest noodzakelijke boodschappen doen. Het winkeltje loopt op zich goed en was van meet af aan een succes. Maar om het duurzaam te kunnen ontwikkelen is het nodig om het fundament goed neer te zetten. De medewerkers van het winkeltje zijn bewoners van het Deaf Centre, vaak zonder ervaring. Wij willen het Deaf Centre helpen van het winkeltje een professionele business te maken. Dit doen wij door met het management van het Deaf Centre een businessplan te maken gericht op exploitatie van de winkel. Het plan behelst onder meer voorraadbeheer, administratie, service en klantgerichtheid (communicatie), etc. We willen het Deaf Centre helpen analyseren welke producten het beste verkocht worden en welke niet, en het product aanbod verder ontwikkelen. Ook willen wij de medewerkers van het Deaf Centre die in het winkeltje werken trainen op het gebied van ondernemerschap en communicatie met horenden. Het idee is dat zij na hun verblijf bij het Deaf Centre elders een eigen winkeltje kunnen openen.

Voor dit project is elke twee jaar €1500 nodig voor een training voor de nieuwe winkel medewerkers. En als ex bewoners van het Deaf Centre elders een eigen winkeltje willen beginnen willen wij hen een stratkapitaal kunnen bieden. Dit geld wordt aangeboden als sociale lening uit het ondernemersfonds, en zal na verkoop van tijd weer terugvloeien naar het fonds.

Deaf Centre Cafe

Op de markt van Kwale, in het centrum van het stadje, heeft het Deaf Centre enige tijd geleden een eetcafé geopend. Het is de bedoeling dat zowel marktkoopmannen en bezoekers van de markt hier kunnen komen lunchen. Maar dit project loopt tot op heden nog niet zo goed. Het lukt niet om winst te maken.

 

Wij willen het Deaf Centre helpen om hier een succes van te maken. Ons plan is om dit te koppelen aan een groter project gericht op koken en horeca. Het Deaf Centre beschikt zelf over een ruime keuken en het plan is om een B&B voor toeristen te openen. Wij willen deze initiatieven aan elkaar koppelen en experts uit binnen en buitenland naar het Deaf Centre halen om te jongeren te trainen in koken en dienstverlening. Voor het cafe op de markt willen wij nieuwe maaltijden toevoegen aan het aanbod. Het is belangrijk om iets nieuws en iets anders te bieden dan anderen al doen. Het is ons plan om een kookopleiding op te zetten voor de medewerkers van het Deaf Centre en het Deaf Cafe. De medewerkers leren om hoogwaardige maaltijden te bereiden, en we introduceren nieuwe soort producten.

Ondernemersfonds voor dove en gehandicapte ondernemers in Ethiopië

In samenwerking met de Ethiopische stichting Dires for Development willen wij een ondernemersfonds oprichten die actief gaat investeren in bedrijfsplannen van ondernemers met een handicap (waaronder veel doven). Wij zijn al bezig enkele lokale ondernemers te helpen bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Wij zouden dit graag uitbreiden de komende jaren. Het gaat onder meer om:

Silent workshop

Een groep dove acteurs geeft workshops aan horenden in het teken van non verbale communicatie, gebarentaal, en dovencultuur. Met leuke spelvormen en opdrachtjes worden de horende deelnemers ingewijd in de wereld van dove mensen en ze leren hoe je met hen kan communiceren. Het zijn hele leuke workshops die momenteel maandelijks op locatie worden aangeboden in Addis Ababa. Er toen vooral toeristen en geïnteresseerde inwoners van Addis Ababa aan mee. Wij willen deze workshops graag uitbreiden op andere locaties.

Dires Guesthouse / hotel

Wij willen in samenwerking met de stichting Dires for Development een hotel/guesthouse openen in Addis Ababa waar overwegend mensen met een handicap werken, met name doven en slechthorenden. Zij krijgen een opleiding tot hotelmedewerker (schoonmaker, receptie, keuken, etc) en kunnen enkele jaren werkervaring opdoen. Daarna worden zij begeleid naar banen in het reguliere hotelwezen en kunnen weer nieuwe mensen met een handicap worden aangekomen. Dit plan is nog in ontwikkeling en wordt binnenkort gepresenteerd.

Donate

The projects of the Johan Wesemann Fund are partly financed by the travel organization The Long Trail, the parent company of Wesemann Travel. Johan Wesemann financially depends on donations.

Back To Top